Akaka Falls State Park
De Akaka Falls en de Kahunu Falls behoren tot de vele watervallen langs de Hamakua kust. Het zijn onderdelen van de Wailuku River.

Langs dezelfde Route 19 waaraan ook de Tropical Botanic Garden is gelegen kun je ook Akaka State Park bereiken. Bij het plaatsje Honomu loopt Route 220 er naar toe. In het Park zijn twee watervallen. De Akaka Falls en de Kahuna Falls. Beide watervallen zijn onderdeel van de Wailuku River. Deze rivier volgt de contouren van de Mauna Kea in het Noorden en de Mauna Loa in het Zuiden.

Volgens de legende vluchtte de god Akaka over het ravijn van Waikulu heen, toen zijn vrouw onverwachts thuiskwam en tot de ontdekking kwam dat Akaka haar ontrouw was. Hij gleed uit en viel 135 meter naar beneden en de waterval was geboren.

Het park is klein en omvat het gebied rond de twee watervallen, die je zelf niet echt kunt bereiken. Een diepe ravijn scheidt de parkbezoekers van de watervallen zelf. Enkele avonturiers hebben vorig jaar wel de tocht ondernomen om aan de voet van de waterval te komen. Dit liep niet echt goed af, iemand uit het gezelschap brak een been en was niet bereikbaar voor hulpverleners.

De Akaka Falls is de meest spectaculaire van de twee watervallen. De Waikulu River doorklieft hier een relatief zachtere aslaag in het hardere lavagesteente en valt met veel schuim en lawaai in een klein meertje onderin het ravijn. De omgeving van zowel de Akaka als de Kahuna Falls wordt gedomineerd door tropische jungle. Door deze jungle is een lusvormig pad aangelegd die langs beide watervallen leidt. Langs deze trail klateren nog verschillende kleinere watervalletjes in de dichte begroeiing van bamboebossen, palmbomen, banyan trees, bananenbomen en wat voor andere soorten er ook nog meer mogen zijn.

Bekijk foto's (nog maar één pagina beschikbaar)
Bezoek website Akaka Falls State Park