Hawaii Tropical Botanical Garden
De Hawaii Tropical Botanical Garden is gelegen in een vallei aan de Onomea Bay aan de oceaankust boven Hilo. Onomea staat voor "de beste plek" in het Hawaiiaans.

Ongeveer 14 kilometer ten Noorden van Hilo is deze tropische botanische tuin te vinden. Als je de weg van Hilo naar het Noorden volgt (Route 19) en je slaat af bij de Scenic Route beland je zonder enige overgang ineens in een tropische omgeving. Grote bemoste bomen, lianen en een uitbundige varen en plantengroei. Langs Route 19 zie je al regelmatig dichtbegroeide bossen en watervallen. Er dwars doorheen rijden is echter een hele ervaring.

In 1977 werd de botanische tuin door de familie Lutkenhouse gesticht in de beschutte vallei op vruchtbare vulkanische grond. Vanaf 1984 is de tuin voor het publiek toegankelijk. Langzamerhand in de loop der jaren is de botanische tuin uitgebreid tot zo'n 40 hectare, met meer dan 2000 verschillende planten en bomen. In het tropisch regenwoud zijn niet alleen inheemse planten en bomen te vinden, ook flora uit andere tropische gebieden hebben een plaats gekregen. De Onomea vallei is van ouds een natuurlijke aanlegplaats voor zeilschepen, er zijn nog stenen bouwsels terug te vinden die door vissers en handelsposten in de 18e eeuw gebruikt werden. Begin van de 19e eeuw werd de vallei verlaten en groeide het regenwoud dicht. Er staan in de botanische tuin dan ook bomen en palmen die zo'n 150 jaar oud zijn.

Prachtige tropische planten waaronder een zeer uitgebreide orchideeënverzameling groeit en bloeit uitbundig. Wat bij ons kamerplanten zijn, staat in de botanische tuin in een natuurlijke omgeving. Een bezoek meer dan waard!

Bekijk foto's (nog maar één pagina beschikbaar)
Bezoek website Hawaii Botanical Garden