Reisverslag Hawaii juli 2005

Maandag 25 juli
Na ontbijt en koffie gaan we vandaag weer richting Hanalei. We dachten gisteren op Kee Beach te zijn, maar dat was niet het geval. De kaart van de nieuwe Lonely Planet is minder gedetailleerd dan de oude. Gisteren was het Hanalei Beach en vandaag gaan we dan echt naar Kee Beach. Maar eerst in Hanalei natuurlijk koffie drinken bij Java Kai. Op Kee Beach is het druk. Het bos staat vol met auto's. We hebben geluk: langs de weg op het eerste schaduwrijke pakeerplekje gaat een mevrouw weg en wij kunnen de auto er zetten, terwijl er nog zo'n stuk of 10 auto's voor ons een plekje aan het zoeken zijn. Op het strand is het ook behoorlijk vol, maar bij lange na niet te vergelijken met een drukke dag op een Nederlands strand. Aan de kust van dit strand is heel goed te snorkelen. Grote en kleine vissen schieten langs je heen, ook heel veel lange naaldvissen en bontgekleurde tropische vissen in alle soorten en maten. Daarnaast zijn er heel mooie en begroeide zeeëgels, zeeanemonen en zeesterren te bewonderen. Naarmate je bij de branding komt ongeveer 250 tot 300 meter uit de kust worden de vissen aanzienlijk groter. Waar de golven breken is het begin van het koraalrif. Als je er overheen zwemt gaat de bodem steil naar beneden en lijkt het of je boven bergen en dalen zweeft, je kunt tot ver in de diepte kijken en hele grote scholen met vissen heen en weer zien flitsen. Eli heeft uitgelegd dat je uit de trails moest wegblijven en scholen vissen moest ontwijken, omdat de haaien hier de trails volgen en scholen vissen opzoeken. De trails zijn goed te herkennen, het zijn een soort van diepe zanderige paden die tussen de koraalrif door slingeren. Voor alle zekerheid bleef ik er maar ver uit de buurt. Van haaien moet ik niet veel hebben, ook het advies niet in paniek te raken als je een haai tegenkomt is aan mij waarschijnlijk niet besteed. Ik moet er niet aan denken! Gelukkig kom ik er geen tegen, hoewel ik even denk er eentje te zien. Het is een grote staalgrijze vis die snel wegzwemt als ie me ziet. Hij was zo snel dat ik geen tijd had om weg te zwemmen.
We verkassen na een tijdlang gesnorkeld te hebben naar Hanalei Beach waar we gisteren ook zijn geweest. Het strand is hier net zo rustig als afgelopen zondag. Zowaar vinden we hier ook al een parkeerplekje in de schaduw. In vergelijking met zondag is het nu wel héél erg warm. Het zand is gloeiend heet en je kunt er nauwelijks op blote voeten lopen. Met de bodyboards van ons huurhuis is het lekker spelen in de golven: als een stel kleine kinderen laten we ons door de golven meesleuren en weer terugsleuren. Op het eind van de middag zoeken we de schaduw van bomen op, om weer een beetje af te koelen. Op de terugweg naar huis drinken we eerst maar weer eens koffie bij Java Kai, maar voor het zover is wordt er nog een paar uur gewinkeld in kledingshops. Terug in Kapaa gaan we eten bij Marmaids (geen typfout, ik dacht ook dat het Mermaids zou zijn). Ongelukkigerwijs parkeren we vlak voor een kledingzaak en dat kost weer een goede drie kwartier voordat we Marmaids bereiken. Een heel eenvoudig tent met twee tafeltjes op straat en een bar langs de winkel. Ze hebben een heel beperkte kaart met ongeveer tien gerechten, het zijn allemaal gerechten met verse groenten en ingrediënten. De Thaise Iced Tea is weer heerlijk, nu krijg ik hem met cocosmelk erin: nog lekkerder dan de vorige keer. Zoals gebruikelijk zijn de porties voor mij twee keer te groot en gaat de helft mee in een doggy bag.
Terug thuis krijgen we nog steeds geen verbinding met internet. Victor heeft de beveiliging eraf gegooid, dus zal het later op de avond nog eens een paar keer proberen.

Dinsdag 26 juli
Na het gebruikelijke geteut en geleuter in de ochtenduren vertrekken we weer richting de kust. Onderweg zien we een auto voor Rutger, nu wat goedkoper dan de oldtimer. Geheel gratis, het ding schijnt goed te rijden, maar heeft geen remmen meer. Na de nu zo'n beetje standaard koffie bij Java Kai , lunchen we op het strand van Hanalei. Ik heb het opgegeven om te ontdekken hoe de stranden heten. Of het nu Tunnels Beach is of Hanalei of Kee Beach, ik snap het allemaal niet zo erg. Voor we naar ons favoriete strand gaan nemen we een afslag naar een natuurgebied, waar een wandeling is uitgezet. Een vogelbespieder heeft een verrekijker neergezet waaraan hij een fototoestel koppelt. We mogen er even doorheen kijken, en zien eenden en naar mijn idee ibissen. Volgens de vogelkenner zijn het geen ibissen - ze lijken er wel op - maar de naam kan ik niet meer navertellen. De wandeling voert langs nauwe paden dwars door bebost gebied. De muskieten steken iedereen ongeveer lek. Na de wandeling gaan we naar het strand. Het is weer bloedheet, we hebben nu een parasol van het huurhuis meegenomen, met een heel stevige stok die je in het zand kunt draaien. De wind die er staat zorgt er toch voor zo dat ie een paar keer omwaait. Door de wind is het goed uit te houden op het strand. Eli leert mij hoe het bodyboard werkt en ik weet zowaar een paar behoorlijke golven mee te pikken die me ver tot op het strand brengen. Op het eind van de middag weer terug naar Kapaa, na eerst heerlijk koude Thaise Iced Coffee gedronken te hebben. Op een of andere miraculeuze wijze parkeren we weer voor de kledingzaak in Kapaa. En opnieuw is het shoppen geblazen. In de Blossoming Lotus - waarvan ik dacht dat het een chinees was, maar wat niet zo blijkt te zijn - eten we een hapje. Het is een vegetarisch restaurant waar kennelijk veel alternatieve cultgroepen komen. Aan een tafeltje zitten een man en een vrouw in oosterse gewaden, de man met een staartje en een lange grijze baard, de vrouw met een of andere tulband op d'r hoofd. Ze praten met een wat jongere vrouw en man en wat er allemaal verteld en gezegd wordt, wordt ijverig genoteerd door een juffrouw. Ook aan de ander tafels zitten allerlei semi-hindoe en boeddhistische figuren. Neemt niet weg dat het eten er heerlijk is, het is trouwens hetzelfde restaurant waar we de hula-dansen hebben gezien. Geheel verzadigd en moe - zoals het hoort bij zand, strand, zout en zee - keren we terug naar het huisje voor onze laatste avond alweer op Kauai: een werkelijk prachtig eiland.


<< Hawaii <<Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Volgende>>