Field Trial Labrador Ruby: Wat ging er vooraf

Home

Ruby Of a Quiet Spot

Pré-Ruby periode

Meggie met haar nest
Wat er vooraf ging aan Ruby

Januari 2020 moeten we onze stoere, lieve en onafscheidelijke kameraad Rufus laten inslapen. De dierenarts kan na een maagbloeding en al langere tijd pijnlijk gewrichtsproblemen niets meer voor hem betekenen. De gewrichtsproblemen waren met pijnstillers en het omzichtig met hem wandelen goed te bestrijden. De maagbloeding is hem echter fataal geworden. Natuurlijk ben ik er al langere tijd op voorbereid dat die dag zou komen. Op het moment dat de dierenarts deze mededeling doet, staat de wereld echter plotseling stil. Verdoofd en stil rijden we beiden zonder Rufus naar een leeg en stil huis. Dat het overlijden van een hond zo’n enorme impact heeft, dat is voor mij een nieuwe dimensie. Bij Eska – een teckel die wij op 6-jarige leeftijd in ons huis opnamen – was ik ook verdrietig. Niet zo heftig en intens als bij Rufus, ook wel logisch overigens. Eska zag ik ’s avonds na mijn werkdag en in de weekends. Met haar – trouwens een schat van een hond – ontstond niet zo’n band zoals ik die met Rufus heb. Dag in, dag uit, ieder uur van de dag waren wij onafscheidelijk.

De eerste 2 weken na zijn inslapen kan ik niet over Rufus praten zonder geëmotioneerd te geraken, dus vertel ik maar liever niets. Pas na een maand lukt het me om enigszins fatsoenlijk en samenhangend mijn verhaal te doen rond het overlijden van Rufus. Zelfs na 2 maanden is er soms een inzinking op voor mij onverklaarbare gronden of zonder dat ik de reden ervan kan achterhalen. Aanvankelijk vragen veel mensen of er een andere hond gaat komen. Ik moet er niet aan denken. Dagelijks ben ik in die periode nog bezig met Rufus, alle routes die ik met hem heb gelopen, loop ik keer op keer opnieuw, met overal plekjes waar herinneringen opborrelen. Het ging zelfs zover dat ik – al wandelend in het duinengebied van Overveen en Bloemendaal – in gedachten tegen Rufus sprak: “Goh Roef, wat zou je hier heerlijk kunnen snuffelen en rondstruinen tussen de struiken en bomen. Tegen een zandheuvel oplopen om rond te kijken. Wat jammer nou dat je dit gebied niet kunt meemaken en verkennen” (zie ook: Rufus IM).Er komt toch nog een hond
In de derde maand na het inslapen van Rufus begint mijn echtgenote vragen te stellen. Zou je niet een andere hond willen? Zullen we toch maar niet een andere hond nemen? Nog een hele tijd houd ik dit af. Ook mijn kinderen doen een behoorlijke duit in de zak. Kortom het is voor mij een hele worsteling. Uiteindelijk in mei 2020 ga ik overstag: ja, ik wil weer graag actief bezig zijn met een hond; Rufus blijft voor altijd in mijn hart gesloten. Een eventueel andere hond gaat er niet komen om hem te vervangen. Het gaat er om weer activiteiten op te pakken, een band met een huisdier op te bouwen. Alle redenen ten spijt, behalve Rufus mis ik gewoon de aanwezigheid van een hond rond me. Ook als het zou betekenen dat ik nogmaals zo’n periode van rouw en verdriet moet doormaken die ik net wat achter me laat. Kortom ik sluit de periode van Rufus af, zonder hem ooit te kunnen en te willen vergeten en menigmaal aan hem zal en blijf terugdenken.

We zijn het er samen over eens dat een nieuwe hond een zwarte Labrador Retriever uit de werklijn (Fieldtrial) zou moeten worden of een schimmel Heidewachtel. Dit om te veel visuele overeenkomsten met Rufus te vermijden. Een licht twistpunt bestaat nog of het een teefje of een reutje moet zijn. Mijn vrouw wint: het moet een teefje worden. De covid-19 perikelen maakt mij nog wat aan het twijfelen, ik wilde nog geen echte zoektocht naar mogelijke nestjes ondernemen. Steeds maar weer in andere plaatsen bij andere mensen over de vloer komen, vind ik te risicovol. Bovendien als de pandemie over zou zijn, zouden vast een heleboel mensen die in deze periode een hond aanschaffen er later weer vanaf willen.
Mijn twijfel verdwijnt op slag op het moment dat Liesbeth - de oppas van Rufus - een berichtje stuurt. Een Labrador teef zou gedekt worden in de kennel van Arno en Yvonne van Multidog in Dinteloord / Roosendaal.

Er komt toch nog een hond en onverwacht snel
Dezelfde dag nog stuur ik een e-mail dat ik heel graag in aanmerking kom voor een pup uit het te verwachten nest, met als voorkeur een teefje. Yvonne meldt me dat ik op de wachtlijst voor een teefje geplaatst zal worden. Als er ontwikkelingen zouden zijn, zou ik het te horen krijgen. Te ongeduldig om af te wachten informeer ik af en toe hoe de vlag erbij hangt. Een en ander verloopt voorspoedig. Uiteindelijk wordt het nest met vijf teefjes en twee reuen op 7 augustus geboren. We krijgen tot onze vreugde te horen dat we in aanmerking komen voor een pup: feest in huize Van Raalten.

Bettie Of a Quiet Spot is de naam van één van de zwarte bolletjes die bij Meggie op de foto hierboven liggen. Welke precies weten we op dat moment nog niet. Als Bettie van ons is, verandert haar naam in Ruby. Toen Ruby nog Bettie heette, had ze een paars bandje om haar nek. Op sommige foto's is ze dan ook te identificeren.

Op Facebook plaatst Yvonne foto's van de pups en ze stuurt ook nog een filmpje door

Klik op een foto om het te vergroten. Gebruik de pijltjestoets of klik op de pijlen in de foto om te navigeren. Om de foto te sluiten klik op het kruis onder de vergrote foto

De eerste foto's van het nest; de pups zijn 9 dagen oud (bron: Facebook Of a Quiet Spot)

9 dagen oud 9 dagen oud 9 dagen oud 9 dagen oud

De pups zijn 2 weken oud (bron: Facebook Of a Quiet Spot)

2 weken oud 2 weken oud 2 weken oud 2 weken oud 2 weken oud

Het filmpje van Yvonne


Een lange tijd van twee maanden wachten breekt aan, voordat we een pup kunnen ophalen. Yvonne en Arno bepalen welke pup naar welke baasjes gaan. Je mag je voorkeur uitspreken, maar ik heb alle vertrouwen in het oordeel van beide fokkers. Nou ja, twee maanden wachten. We hebben die twee maanden hard nodig om weer te bedenken hoe het ook alweer is om een pup in huis te hebben. De spulletjes van Rufus hebben we grotendeels weggegeven aan kennissen met een hond. Dat betekent een geheel nieuwe start. Informatie over pups op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren neem ik minutieus door. Het meeste is weliswaar bekend, maar het is goed om de kennis wat op te frissen. Er zijn ook zaken die voor mij onbekend zijn, denk bijvoorbeeld aan vachtonderhoud van kortharige honden en wat te doen met het voer.Tot nu toe ben ik enkel bekend met langharige honden en ik weet niet of je al vanaf de pup-leeftijd vlees kunt geven in plaats van brokken. Een Engelstalige Amerikaanse site over het opvoeden van honden vind ik ook wel interessant: https://dogsnet.com/. Het enige wat me er niet in aan staat is het wel erg overmatig gebruik van brokjes en voedsel om honden te conditioneren. Bovendien is de site gelieerd aan Amazon.com en daar ben ik ook niet zo van geporteerd. Neemt niet weg dat er een aantal basisprincipes de revue passeren waar ik wel wat mee kan. De komende tijd moeten we bekijken wat we zoal opnieuw moeten aanschaffen. Een nieuwe diepvries voor het vlees bijvoorbeeld. Speeltjes, riem, halsband, jachtlijn, borstel, noem maar op. We moeten er ons weer in verdiepen. We zijn van plan om zo snel als mogelijk de puppycursus bij Multidog te volgen en daar zullen we vast ook heel veel informatie vandaan halen.

Kennismaking met het nest van Meggie
Op 8 september mogen we Meggie en haar pups bezoeken!  Hieronder een filmpje van de pups in de puppyren.


Meggie heeft volgens Yvonne een heel rustig nest voortgebracht. De pups zien er allemaal schattig uit, zoals het ook bij puppies hoort. Twee puppies hebben bij een bepaalde lichtval een wat bruinachtige gloed over de vacht. Je kunt ook wel goed zien welke pups de reuen zijn en welke de teefjes.


Klik op een foto om het te vergroten. Gebruik de pijltjestoets of klik op de pijlen in de foto om te navigeren. Om de foto te sluiten klik op het kruis onder de vergrote foto


Zondag 27 september mogen we Ruby ophalen. We weten nog niet welke pup wij toegewezen krijgen, dat horen we op de dag dat we Ruby kunnen ophalen. Spannend! Tot zondag 27 september hebben we de tijd om nog puppy-spulletjes aan te schaffen. We hebben natuurlijk een lijstje samengesteld.

24 september 2020
We zijn er klaar voor om Ruby aanstaande zondag bij ons thuis te verwelkomen. Halsbandje, riempje zijn aangeschaft. De nieuwe bench staat gereed in de bijkeuken met een allweather mat en een vetbed erop. Voeder- en drinkbakken hebben we nog van Rufus. In de woonkamer staat voorlopig de reisbench voor vakanties en logeerpartijen. Als Ruby wat groter is krijgt ze een stretcher om in de woonkamer te liggen. Een zachte speelbal waarin het kleedje uit het nest gestopt kan worden ligt klaar en kauwsleutels met een geurtje eraan kan in gebruik genomen worden.

de reis- en logeerbench voorlopig in de kamer de reis- en logeerbench voorlopig in de kamer de nachtbench in de bijkeuken

<<terug naar boven>>

Last update: 8/02/21
"info@ronvanraalten.nl"

Gastenboek