Ruby: tot 1 jaar

Home

Ruby Of a Quiet Spot

8 weken

 
Ruby in de was

Ruby 8 weken
Zaterdag 3 oktober 2020
Ruby in de wasRuby brengt nu zonder enig probleem de nachten door in haar bench: zonder morren, zonder protesten. Gisteravond ging ze uit zichzelf ernaartoe. Ze moest nog wel naar buiten om haar behoefte voor de nacht te doen. ’s Ochtends piept ze wel wat als ze me hoort aankomen en ik niet direct de bench openzet. Later kom ik tot de ontdekking dat haar gepiep betekent dat ze snel als mogelijk wil plassen.

Thuis komt Ruby nu behoorlijk los, ze onderzoekt alles waar ze maar haar tanden in kan zetten. Buiten is Ruby nog erg voorzichtig en waakzaam. Als ze geplast heeft wil ze het liefst zo snel mogelijk terug naar binnen. Ik vermijd nog wel het contact met andere honden omdat Ruby nog niet volledig gevaccineerd is. Als we buiten zijn en Ruby hoort geblaf, wil ze snel naar binnen. Na de eerste dag al weet ze perfect haar huis terug te vinden.
Het is niet altijd even eenvoudig om Ruby zoveel als mogelijk te laten slapen. Als ik aan mijn bureau zit – en dat gebeurt heel vaak – is Ruby’s vaste plek onder het bureau. Zodra ik opsta, staat Ruby ook op en volgt mij op de hiel. Sta of doe ik iets in de keuken ligt ze opgekruld in een hoekje van de keuken toe te kijken wat ik doe. Ben ik in de garage of de bijkeuken bezig, ligt Ruby op een matje in de bijkeuken te observeren. Wil ik haar lang laten slapen dan is het beter om haar in de bench te leggen.
Iedere dag oefenen we het volgen en het zitten. Het zit-commando vind ik nog steeds wel moeilijk. Als Ruby zit en ik wil haar belonen staat ze direct vanuit de zithouding al rechtop om haar beloning te ontvangen. Als ik het snoepje vlak boven haar houd, grijpt ze mijn arm met haar voorpootjes om het snoepje te pakken. Dat krijg ik er maar niet uit. We blijven stug doorgaan met oefenen. Ruby heeft voorkeur voor één van de knuffels, daar voert ze gevechten mee. Een signaal dat ik ze te lang heb laten spelen en dat ze eerst tot rust moet komen. Ook trekspelletjes met een bal, knuffel of touw doe ik voorlopig zeker niet om haar niet al te sterk op te winden.
Ik vraag me werkelijk af of ze toch wel voldoende eten krijgt. Het vlees in haar voerbakje raakt geen keelgat. Ik hoef me in ieder geval geen zorgen te maken of Ruby het laatste wormtabletje wel binnenkrijgt.

's Ochtends en in de middag slaapt Ruby veel en is ze heel rustig en meegaand. De slaapuurtjes onderbreekt ze vooral om te eten, maar ook om de omgeving te verkennen. Wat gebeurt er dagelijks in ons huis. De apparaten die lawaai of reuring veroorzaken. De activiteiten die wij ondernemen en die wel eens interessant kunnen zijn. Buiten is er ook een hele wereld te ontdekken, voorbij rijdende auto's, fietsende kinderen, blaffende honden: noem maar op. Ruby neemt alles in zich op. In de avond komt ze echter los, en hoe! Vandaag gaan alle remmen los. Waarschijnlijk is ze dan toch wat overprikkeld. Ruby is niet te stuiten. Naar buiten gaan, afleiden door bijvoorbeeld denkspelletjes of andere speeltjes aan te bieden sorteren nul effect. Haar gedrag verandert er niet door. Als een dolle rent en vliegt ze door de kamer, sleept haar knuffels uit de bench en schudt ze heen en weer. We moeten haar toch eerder in de bench leggen.

<<terug naar boven>>

Maandag 5 oktober 2020
Hè, riep je nou? De eerste clash met Ruby is achter de rug. Zondagavond tijdens haar drukke kwartiertje, daagt ze me uit door heen en weer te springen en tegen me te blaffen met haar voorpootjes uitgestrekt. Ik draai me om, om haar te negeren. Ruby geeft niet op en trekt aan mijn broekspijp. Met mijn rechterhand omvat ik haar snuit en vertel haar dat ik dit niet wil hebben. Ik laat haar nog niet los of ze hangt weer in mijn broekspijpen. Ik draai haar op de rug en houdt haar in die positie. Ze worstelt om los te komen, ze geeft zich niet echt gauw over. Pas na een tijdje ligt ze stil en kijkt opzij. Als ze weer op vier poten staat is ze rustig. Even later, laat ik haar komen en krijgt ze het commando zit en een beloninkje.
Ruby gaat ’s avonds uit zichzelf naar de nachtbench om te gaan slapen. Haar laatste rondje voor de nacht zou eigenlijk vroeger moeten. Ze ligt op dat moment al vaak in de bench. Overdag zoekt ze regelmatig haar bench op om te slapen. Als we eten of als we activiteiten hebben waar haar aanwezigheid storend bij is, zetten we haar zelf in de bench. Ze protesteert dan niet, gaat liggen of zitten om te bekijken wat er allemaal gebeurt.

Het dagelijks oefenen gaat goed. In het begin had ik moeite om het zit-commando en het beloningssnoepje zo te geven dat Ruby met haar voorpootjes op de grond blijft. Nu levert dat geen probleem meer op. Ruby zit overigens heel vaak uit zichzelf. Nu ben ik bezig om haar te laten zitten voordat we naar binnen gaan en als ze haar halsbandje om krijgt. Ruby heeft sterk de neiging om de lijn vast te pakken en moet ik het uit haar bek halen.
Het eten gaat nog steeds vliegensvlug. Ik kan me nu goed voorstellen hoe het komt dat Labradors er vaak zo dik en vadsig uitzien. Ruby doet net of ze nog uitgehongerd is als ze haar bakje eten op heeft. Veel baasjes van Labradors zullen daar – net als ik – vast gevoelig voor zijn. Omdat Yvonne uitdrukkelijk heeft aangegeven dat Labradors van nature ‘vreetschuren’ zijn, houd ik me braaf aan de voorgeschreven hoeveelheid voedsel. Terwijl ik me kan voorstellen dat andere baasjes voor de eetlust van hun hond zwichten en wat extra’s geven.

Het is wel heel jammer dat we nu door de Corona niet naar de kleinkinderen kunnen. Enerzijds omdat ze allemaal heel graag Ruby willen zien. Maar ook om Ruby aan kinderen te kunnen laten wennen. Bij ons in de buurt wonen niet zo heel veel kinderen. Als Ruby wat langer kan wandelen zal ik nog wel een paar keer langs een schoolplein wandelen waar kinderen spelen. In de buurt is bovendien ook een grote speeltuin. Iedere dag komen daar wel kinderen.

<<terug naar boven>>

Woensdag 7 oktober
Puppycursus bij MultidogDe tweede les van de puppycursus is het gelukkig droger dan de eerste keer. In het begin geeft Yvonne aan dat de pups waarschijnlijk de afgelopen dagen onrustig zijn geweest. Sterke wind en storm daar reageren ze op. Daar had ik zelf nog niet aan gedacht, terwijl dat ook altijd het geval bij Rufus was. We oefenen een tijdje met zit en volgen. De zitoefening gaat aanzienlijk beter dan tijdens de eerste les.
Yvonne geeft een tip voor het oefenen van het volgen. Niet voortdurend gebukt met een beloningssnoepje voor Ruby’s neus lopen. Het beloningssnoepje hoger houden en variëren in hoogte. Houd je het te laag dan springt ze ernaar, houd je het te hoog dan verliest ze haar aandacht. Zodra ze kijkt, niet springt maar loopt dan mag ze direct het snoepje hebben. Eigenlijk hetzelfde principe wat ik gebruik bij het neerzetten van haar etensbak en het denkspel. Ik wacht tot Ruby zit en breng dan de etensbak naar beneden, zodra ze gaat staan of springen breng ik de bak weer omhoog. Het neerzetten gaat nog niet perfect. Maar Ruby valt niet zo sterk haar etensbak aan als voorheen. Ik mik erop dat ze na verloop van tijd blijft zitten en pas gaat eten als ik het zeg. Hetzelfde geldt voor het denkspel. Een ronde schijf die kan draaien met een aantal snoepjes erin. Ruby is er helemaal idolaat van. Nu wacht ze redelijk rustig af tot ik het spel neerzet en ze eraan kan beginnen. Ze heeft al heel snel door wat de bedoeling van het spel is.
Ik merk tot mijn schande dat er bij mij toch heel wat is weggezakt van de jachttraining zo'n 10 jaar geleden. Ik fluit Ruby voor met 1 fluitstoot., ik krijg te horen dat het 2 fluitstoten moet zijn. Ruby reageert gelukkig correct als ik 2x fluit. Aanvankelijk ben ik bang dat ze niet weg wil bij Yvonne, omdat ze haar erg vertrouwd is. Dat is echter geen probleem, een beloning zorgt ervoor dat ze als een hazewind naar me toe komt stuiven. Nu maar hopen dat Ruby bij 1 fluittoon tijdens lopen gaat zitten en niet voorkomt.
Moegestreden valt Ruby in de auto direct in slaap.

<<terug naar boven>>

Donderdag 8 oktober
Dageliujks wandelingetje ’s Ochtends komt Ruby rustig en wat 'verlegen' uit de bench. Ze wil dan graag aangehaald worden. Na wat gekroel en geknuffel gaan we naar buiten om een plas te doen en eventueel een drolletje te draaien. Zeker als het regent wil Ruby zo snel als mogelijk naar binnen. Ze heeft het nog niet erg op wandelen. Ze is er al aan gewend dat als we eten, zij de tijd doorbrengt in haar bench. Na wat oefenen en spelen slaapt ze veel In de loop van de ochtend. ’s Middags wordt ze wat drukker en daagt ze af en toe vooral Lia uit. Ze wordt daar stevig op aangesproken. De ene keer werkt dat goed, een aantal malen heeft het nauwelijks effect. In de avond heeft ze nog steeds een uitraasmoment. In de loop van de week is het wel iets minder geworden. Negeren van het gedrag heeft niet altijd het gewenste effect. Afleiden door iets met haar te gaan doen is een wisselend succes. Kortom Ruby is een dame met een eigen willetje en dat laat ze af en toe heel goed merken.
Door de band genomen is Ruby een heel lief en aanhankelijk hondje dat heel sterk haar omgeving aan het verkennen is. Af en toe vindt ze dat doodeng. Een man op de televisie die levensgroot iets staat te vertellen doet haar achteruit deinzen. Een snelle beeldwisseling veroorzaakt een schrikreactie. Als we buiten wandelen en komen mensen tegen is ze af en toe wantrouwend en afwachtend. Niet altijd overigens, meestal vindt ze andere mensen interessant. Ik probeer nog steeds om zoveel als mogelijk contact met andere honden te vermijden zolang Ruby nog niet volledig gevaccineerd is. Ze is helemaal wild van paddenstoelen. Inmiddels weet Ruby precies waar de paddenstoelen bij ons in de buurt staan. Dat weet ze overigens ook van de uitwerpselen van honden die hun baasjes laten liggen.
Van veel buurtgenoten krijg ik leuke reacties op Ruby. Het verbaast niemand dat er bij ons toch weer een hond is gekomen, terwijl ik bij iedereen een tijdje geleden nog verkondigde dat er geen opvolger van Rufus zou komen. De mensen overtreffen mijn zelfkennis.

<<terug naar boven>>

Foto's uit week 8

Klik op een foto om het te vergroten. Gebruik de pijltjestoets of klik op de pijlen in de foto om te navigeren. Om de foto te sluiten klik op het kruis onder de vergrote foto


8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud 8 weken oud
Last update: 9/02/21
info@ronvanraalten.nl

Gastenboek