Ruby: tot 1 jaar

Home

Ruby Of a Quiet Spot

14 weken

 
Wat gebeurt er daar in de keuken?!

Ruby 14 weken


Vrijdag 13 november 2020
Ruby De tips en aanwijzingen van afgelopen woensdag bij de puppycursus sorteren hun effect.

Voor het eerst sinds Ruby bij ons in huis is, kan ik mijn bergschoenen aantrekken en de veters strikken zonder dat ik gehinderd word door Ruby. Ik laat haar zitten en moet haar soms twee tot drie keer en soms vaker terug in positie zetten. De bergschoenen aantrekken en de veters strikken vormt geen probleem meer. Voorheen trekt ze aan mijn veters, gaat er met een schoen vandoor, springt op mijn hoofd, stopt haar neus tussen mijn handen en verzint nog allerlei andere gekke dingen om mij zo veel mogelijk te hinderen. Moedeloos word je ervan en het roept irritatie op. Dat zijn gemoedstoestanden die weinig te maken hebben met overwicht op je hond. Nu ben ik stelliger en tolereer het gedrag niet, maar wel zonder boos te worden of geïrriteerd te raken. En dat werkt.
Nu blijft nog over het drukke gedrag van Ruby voor etenstijd. Ze daagt op die tijden heel sterk uit, blaft veel en is geneigd tot rondrennen. Ik vind dat moeilijk te doorbreken en kan eigenlijk niets anders bedenken dan Ruby in de bench te zetten.

Tijdens het wandelen probeert Ruby regelmatig dingen met haar bek op te pakken. Nu duw ik haar snoet weg als ze probeert iets op te pakken en biedt het haar opnieuw aan. In de meeste gevallen laat ze het liggen. Af en toe probeert ze het opnieuw en het van mijn kant opnieuw wegduwen van haar snoet is voldoende om het niet meer op te pakken. Natuurlijk komt het voor dat ik niet tijdig kan ingrijpen. Ruby is ook zo razendsnel. Bij stronthappen wat Ruby af en toe doet – gelukkig niet altijd – vind ik het niet bepaald fris om het bovenstaande toe te passen. Meestal ben ik wel tijdig alert om te voorkomen dat ze de gelegenheid heeft om in de stront te happen.

<<terug naar boven>>

Weekend 14/15 november 2020

Ruby

De zaterdag is Ruby een hele dag onrustig: er komt vast storm. Zo goed als ze gisteren reageert op het niet oppakken van dingetjes. Zo slecht reageert ze op correcties op bijterig en dwingend gedrag. Een dip in onze relatie met Ruby. Ik heb de indruk dat Ruby vooral tegen etenstijd haar dwingend gedrag laat zien. Morgen verhogen we de hoeveelheid vlees en geven het in drie porties: rond 8 uur, rond 13:00 uur en rond 18:00 uur. ’s Avonds om 9 uur komen onze zoon met aanhang binnenvallen. Ruby schrikt zich een hoedje. Ze ligt te slapen in haar bench en schiet al blaffend overeind. Ruby sprint naar de bank en verstopt zich daar. Het kost even moeite om haar er onderuit te krijgen. Het duurt niet lang of Ruby is gerustgesteld en weet weer wie het zijn.

Zondag is voor Ruby een druk dagje met twee volwassenen extra erbij en ook nog eens een mensenkind van vier jaar. Speelgoedauto’s, poppetjes, tenten, olifanten, schatkisten met inhoud van Playmobil liggen verspreid in de kamer. Al dit speelgoed heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Ruby. We moeten wel heel erg goed opletten dat Ruby geen kleine spulletjes inslikt.
Het voer van Ruby verdelen in drie maaltijden is nog niet goed te evalueren. De dag is immers sterk afwijkend van andere dagen. Het lijkt erop dat ze rond 20:00 uur nog een bak met voer verwacht. Als ze het niet krijgt, protesteert ze niet.
Met de familie gaan we nog een regenachtige wandeling maken langs de Oosterschelde. Zowel Ruby als onze kleinzoon vinden het ondanks de regen en de stevige westenwind prachtig.

<<terug naar boven>>

Maandag 16 november 2020
Wat is dat nou weer voor ding? ’s Ochtends komen we Joep een Friese Stabij reu tegen. Toen Joep een jonge pup was, ging Rufus heel voorzichtig met Joep om en speelde met hem. Later was daar echter weinig meer van over. De baas van Joep houdt hem nu stevig en kort vast. Echt overbodig: Joep blijkt tegen Ruby, immers nog een pup en nog wel een teef, net zo aardig en voorzichtig als Rufus indertijd voor Joep.

Op een middagwandeling neem ik Ruby met de lange lijn mee. Langs een vieze sloot, over een oude dijk, door een moerasachtig stuk land. Ruby vindt het geweldig. Ze denkt vast dat ze losloopt. Ze raakt één keer verward in de lijn. Menigmaal loopt ze zichzelf wel vast in het struikgewas. Bij de vieze sloot gaat Ruby de steile kant naar beneden, ze gaat niet het water in. Al zou ze het doen, dan verhinder ik het. Eén van de redenen dat ik Ruby op deze plek niet los laat lopen, althans nog niet.

Het terugbrengen van het aantal maaltijden tot 3 op een dag, lijkt goed te gaan. Per maaltijd krijgt ze meer vlees in één keer, dit maakt het makkelijker om de tijd tot het volgende voedermoment te overbruggen. De hoeveelheid voer per dag blijft wel hetzelfde. De tijd tussen de verschillende tijden lijkt Ruby te kunnen overbruggen.

In de Hollandsche Hoeve komen we een soortgenoot van Ruby tegen. Beau een Labrador pup, een reutje van 14 weken. Dezelfde leeftijd en even zwart als Ruby, daar houdt de gelijkenis op. Wat een verschil verder! Beau is twee keer zo breed en centimeters hoger. Zijn poten zijn een stuk forser dan die van Ruby. Is de vacht van Ruby helemaal glad van het puntje van haar neus tot het tipje van haar staart. De vacht van Beau heeft op verschillende plaatsen golvend haar en stukjes rechtopstaande vacht. Terwijl Beau en Ruby het druk met elkaar hebben komt er een derde hond buurten. Even een gekrioel van om elkaar draaiende honden, aan elkaar ruiken en snuffelen en na een praatje tussen de bazen lopen we weer verder huiswaarts.

<<terug naar boven>>

Donderdag 19 november 2020
Ruby Deze week geen puppycursus op locatie. Afgelopen woensdag heeft de puppygroep wel een theorieles via Microsoft Teams, dus gewoon thuis. We gaan mee met de moderne tijden!

De les gaat over een aandachtsoefening met behulp van een zeer instructieve video. In deze video laat Arno zien op welke wijze je je hond kunt leren om niet te trekken aan de lijn en de aandacht bij jou te houden.
Drie principes zijn in ieder geval van belang:

- vermijdt oogcontact met je hond;
- raak je hond zo min mogelijk aan;
- praat niet tegen je hond.

Voor de aandachtsoefening heb je een 2-meter lijn nodig. Bij iedere richtingverandering dient je hond je te volgen. Zolang de lijn slap blijft hangen mag de hond alle kanten op. Bij een richtingverandering geef je de hond 3 seconden de tijd om te reageren. De bedoeling is, dat de hond hierdoor op jou gaat letten en jij niet op de hond hoeft te letten.

Uiteraard heb ik het ’woensdagmiddag en vandaag direct uitgeprobeerd. Zolang er niemand in de buurt is gaat het heel erg goed. Bij richtingveranderingen volgt Ruby voorbeeldig. Moeilijk wordt het als je andere honden met hun begeleiders tegenkomt. Een punt is ook dat Ruby wel de gelegenheid moet krijgen om haar behoeftes te doen. Ik vind het ook ingewikkeld als Ruby ergens wil stilstaan om te snuffelen en te ruiken. Ik weet ook niet goed wat ik moet doen als Ruby eerst links van me loopt en via mijn achterkant naar de rechterkant gaat. De lijn wordt dan een stuk korter en Ruby krijgt dan steeds kleine correcties doordat de lijn door mijn been wordt tegengehouden. Bovendien heb ik nauwelijks tot geen controle op wat ze allemaal in haar bek neemt. Enfin nog vragen genoeg voor volgende week!

Ruby is geneigd om in je hand of vinger te bijten. Niet echt hard maar wel vervelend. Daarnaast laat ze ook nog dwingend gedrag zien. Zo heeft Ruby de gewoonte gekregen om onder mijn bureau te gaan staan en tegen mijn benen en stoel te gaan staan. Afleiden helpt wel, maar heb ik het idee dat Ruby toch haar zin krijgt. Ik gooi immers iets weg, waar ze achteraan kan rennen: spelen!
Het aanpakken en doorpakken om haar duidelijk te maken dat ik iets niet wil, lukt mij niet echt goed. Bij sommige zaken als het oppakken van allerlei objecten tijdens een wandeling gaat het corrigeren goed en doet ze het steeds minder. Ook als ik mijn schoenen aandoe en ik laat haar zitten stoort Ruby mij niet meer door aan mijn veters te knabbelen, te trekken en tegen mij op te springen.

Tijdens de avondwandeling komen Ruby en ik een egel tegen. Iets nieuws voor Ruby. Voorzichtig nadert ze de egel om eraan te ruiken. Als de egel de stekels opzet trekt ze schielijk terug. Gelukkig maar, ik heb geen zin om stekels uit haar neus te halen. Voor we doorlopen onderzoekt Ruby de egel nog een paar keer voorzichtig en op een veilige afstand.

<<terug naar boven>>

Foto's uit week 14

Klik op een foto om het te vergroten. Gebruik de pijltjestoets of klik op de pijlen in de foto om te navigeren. Om de foto te sluiten klik op het kruis onder de vergrote foto

Hi there! Ruby geeft haar volle aandacht Op de zeedijk Waarom maak je mij nou weer wakker Rennen!

<<terug naar boven>>

Last update: 9/02/21
info@ronvanraalten.nl

Gastenboek